ätfest

jaha, då har man snabbt och lätt satt i sig ett kvarts kilo entrecote, en näve rostade rotfrukter, en stor klick vitlökssmör, en bytta fruktsallad med kanelsockerlag och vaniljglass, en halv påse chips och drygt sju deciliter cider. magen står i fyra hörn och jag behöver definitivt inte äta något mer det här året.

nytt år - nya brutna löften

kusinen lovar att bli en medvetnare konsument. mormodern lovar att bli bättre på att blogga (hennes bloggar hittar ni här och här). alla andra lovar att gå ner i vikt. jag borde köra en kombo. men jag säger som moster annixa: orka.

time flies

imorse när jag lyfte över lillnos till föräldrasängen tyckte jag att hon plötsligt kändes så stor och stadig. sen kom jag på att hon blir sju månader idag. så hon är ganska stor faktiskt.

mitt liv som våp

häromdagen var två ärtiga ventilationskillar här och satte upp en ventilmojäng (ja, jag är helt säker på att det de satte upp faktiskt heter så) i köket. de passade även på att tala om för mig att anledningen till att självdraget funkat lite si och så är att alla ventiler i övriga delar av lägenheten har varit stängda hittills. där ser man.
jag visste inte ens att det gick att öppna eller stänga dem manuellt, vilket jag också råkade erkänna. gissa om jag fick mig en grundlig lektion innefattande allt från folks konstiga idéer om innetemperatur till gamla djungelordspråk som varm luft stiger uppåt. jo tack, jag är inte tappad bakom en vagn och jag har dessutom gått naturvetenskapligt program i gymnasiet (även om jag hade lite annat för mig än att vara närvarande på lektioner), men vafan alla kan väl inte doktorera i ventilation. hur skulle världen se ut då liksom?

igår var vi hos färghandlaren och hämtade ut måleriprylar så att vi kan göra klart lillhemulens näste och så småningom avlägsna henne från vårt sovrum. naturligtvis var jag tvungen att passa på att visa mig från min kvinnligaste sida bryta två naglar (ordentligt, långt upp där nageln sitter fast på fingret), en när jag skulle knäppa loss ungen ur bilbarnstolen och en när jag skulle bära täckpappen. jag tog tillfället i akt och ojade mig riktigt ordentligt båda gångerna, man vet aldrig när man får chansen igen.

hur?

ok. hur gör man för att få ungen att somna utan ett bröst i munnen? inte för att jag personligen har något emot att amma, men jag ska ju snart börja jobba och hennes pappa har ju inte riktigt samma resurser.

följande saker behöver ni inte föreslå:
5-minutersmetoden - jag tror inte att det är nyttigt för en liten person att ligga ensam och skrika sig till sömns.
somna i vagnen-tricket - det funkar jättebra och hon sover redan i vagnen en gång per dag, men oftare än så orkar jag inte klä av och på overall, springa i trappor och mackla med barnvagnsförråd.

tummen upp för malkolm

idag gör jag tummen upp för vår nya bovärd. malkom fixar allt, och snabbt går det. igår eftermiddag var han här och kollade på gnäll-kylen, ventilationen, kökskranen och tapeterna. redan nu på morgonen har en servicekille varit här och kollat upp vad han behöver beställa från electrolux för att vi ska få lugn och ro i köket, colorama är underrättade om att vi kommer glida förbi och hämta allt vi behöver för att måla om - free of charge - och kranen är naturligtvis redan bytt. hatten av för malkolm.

rise and shine!

imorse överraskade jag hela familjen (inklusive mig själv) med att helt utan täckning och med klar stämma deklarera att det är morgon! klockan 05:50. alla (även jag) vet ju egentligen att före 06:00 är det natt och först därefter börjar morgonen, men jag åberopar tillfällig sinnesförvirring och misstänker att min lilla missbedömning har något att göra med att jag för första gången sedan mitten av augusti inte behövt amma en enda gång under natten. jag befann mig helt enkelt i ett euforiskt tillstånd av något som kan liknas vid utsövdhet. då jag ganska snart insåg att jag i det obefintliga ljuset måste ha sett fel på klockan var det redan för sent, ty när man väl gett lillhemulen grönt ljus att kickstarta dagen så finns det ingen återvändo. vi har följdaktligen varit uppe sedan dess. jag och fadern alltså. den lilla har redan gått för att vila förmiddag.

deal or no deal?

när jag fyllde 25 fick jag en draught master. en mycket bra present, som vi hann använda en (1) gång innan jag blev gravid. kanske var det till och med så att det fanns ett samband, vem vet?
hursomhelst... nu är jag inte särskilt gravid längre, inte vad jag vet iallafall, men när man är småbarnsförälder blir det ändå inte särskilt ofta ett bra tillfälle att knäcka fem liter fatöl bara sådär. så jag tänkte att första bästa (eller sämsta) person som paxar ölmästaren får den, mot att hon eller han hämtar den i västra göteborg. sådär, kom igen nu, don't be shy.

goddag yxskaft

jag kollar på fyrans nyheter. de berättar att dåligt samordnade transporter gör att djur kan tvingas övernatta på slakteriet. det är så stressande att särskilt grisar kan börja slåss och då skada varandra så svårt att de kan tvingas avlivas. vänta ett tag nu. var det inte det som var meningen?

ja, jag förstår också att det är synd om djuren och allt det där. men det är ändå en konstig nyhet.

men hallå!

jag läste ett inlägg om att vara en gammel stofil och blev genast vansinnigt sugen på bridgeblandning. jag har i smyg alltid gillat det men inte riktigt vågat ta steget att plocka på mig en påse, slänga upp den på bandet och låtsas som att alla 26-åringar köper pensionärssnask och att jag inte alls skäms. jag har inte heller vågat ta steget att likt en fattigpensionär (snacka om negativt laddat ord btw) snatta en påse, särskilt inte sedan jag blev mamma. det skulle på något vis kännas extra tacky att åka fast för snatteri när man inte bara är myndig utan också har en liten unge i vagn med sig.
iallafall... idag när vi var i butiken och provianterade tog jag mod till mig och sa lite lagom nonchalant till man och barn "mamma ska bara gå och hämta en påse bridgeblandning, ställ ni er i kön så länge". ok, i'm out. men vadfalls?! det här är alltså en livsmedelsaffär som ligger i ett område där medelåldern på de boende uppskattningsvis ligger en bit över sjuttio och så säljer de inte bridgeblandning! ska jag behöva förnedra mig ännu ett snäpp och be dem ta in ett parti så att jag får stilla mina lustar?

varma minnen i vintermörkretja, du ser helt rätt, det är en torkad gädda som kikar fram ur toarullen. en annan gång ska jag berätta varför.

where the streets have no namnes

vi invigde... vi inveg... vi bytte till sittdelen på barnvagnen idag, jag och lillkorpen. ja, hon är över sex månader och har kunnat sitta utan stöd i en månad. ja, det är möjligt att jag är lite efterbliven och bakåtsträvande. anyhow. hemulen var nöjd. och är hon nöjd så är jag nöjd. och vädret var fint. eller iallafall helt ok. så jag gick en sväng för att kolla hur det ser ut häromkring. jag har ju knappt varit väster om centrum innan vi började gå på lägenhetsvisningar här.
efter en stund hamnade vi i något slags höghusgetto och jag tänkte att jag skulle berätta för min sämre hälft hur fint och bra vi har det jämfört med dem som bor på... ja, just det...
vad är grejen med att konsekvent vägra sätta ut skyltar så att folk som vill kunna orientera sig kan få reda på vad gatorna heter? hur hittar folk hem och bort och till varandra där borta? som sagt, vi har det mycket finare och bättre här.
på tillbakavägen gick vi genom ett område där fullkomligt stank saffransbulldeg och som en blixt från en klar himmel sög det till i jultarmen. jag som inte hängt upp en endaste julgardin eller pumla sedan jag flyttade hemifrån för hundra år sedan blev som besatt av julpoltergeisten. jag var beredd att på stående fot övertrassera kontot och fylla lägenheten till brädden med tomtar och bjällerklang. tur att jag inte befann mig i närheten av varesig en kortläsare eller en julpyntsmånglare. nu har det värsta lagt sig men ännu rycker det lite i fingrarna när jag ser apelsinerna som ligger i köket och bara skriker efter mig att jag ska penetrera dem med ljuvligt doftande kryddnejlikor.

flytt is the shit

hejdå 415 mijonprogramsmisär. hej 414 fiskbensparkett.
jag har nog inte riktigt fattat ännu att vi faktiskt har flyttat. jag säger fortfarande hemma om bergsjön, men det ger väl sig. vi har ju faktiskt bara bott här i två dagar, att jämföra med sex och ett halvt år i förra lägeneheten.